neděle 23. prosince 2012

Rambutan

Rambutan

Na první pohled vypadá rambutan jako chlupatý ořech, toto ovoce je však nejvíce příbuzné čínskému litchi. Pojďme zjistit co je tento tropický chlupáč vlastně zač.


Lákadlo pro motýly

Rambutan zaujme na první pohled, tato malá kulička o velikosti vlašského ořechu může být žlutá až tmavočervená a je pokryta malými ostny, takže působí chlupatým dojmem. Pod slupkou se však nenachází jádro, ale šťavnatá velmi chutná průsvitná sladkokyselá dužina s jedním semínkem. Stejně jako u jiných exotických druhů ovoce je chuť rambutanu srovnávána se známějšími plody. Chuť dužiny je často přirovnávána k ananasu, meruňce nebo litchi. Tobolky rostou na stromech zásadně ve skupinkách po deseti až dvaceti plodech. Silné aroma rambutanu láká velké množství hmyzu. V období květu jsou stromy pokryty množstvím včel a krásných motýlů.

Po stopách rambutanu

Rambutan je dnes rozšířen po celé řadě tropických oblastí, jeho původní domovinou je však Malajsie. Odtud se rozšířila do Barmy, Srí Lanky a dále na východ. Malajského původu je i jméno rambutan, což znamená vlasatý. Toto jméno se rozšířilo do celého světa a nemá mnoho jiných variant.  Jednou z výjimek je Ekvádor, kde se používá název achotillo.
Pěstovat rambutan je možné pouze v tropech mezi 15° severní a jižní šířky a do 500 m nad mořem, protože špatně snáší teploty pod 10°C. Významnými producenty jsou například Malajsie, Filipíny, Srí Lanka, Kambodža, rovníkové oblasti Afriky, střední Amerika, Indie a v poslední době i Austrálie a Havaj. Vůbec nejvýznamnějším producentem je však Thajsko, kde byla rostlina poprvé vysazena v roce 1926. Na Srí Lance se rambutan pěstuje převážně v malých soukromých zahradách. Ovocnými sady rambutanu je proslulé především městečko Malwana.

Od kompotu ke stavbě

Rambutan se většinou konzumuje syrový nebo v kompotu, není vhodný na vaření. Plody ovšem nejsou to jediné, co se dá z rostliny využívat. Ze semen je lisován olej, který je využíván na vaření nebo pro výrobu mýdel, svící a kosmetiky. Listy, kůry a kořeny se využívají při výrobě barviv. Dřevo rambutanu je využíváno jen zřídka ke stavebním účelům.

Do boje proti nemocem

Plody, kůra, listy i kořeny jsou součástí přírodního léčitelství. Plody jsou velmi účinné při léčbě průjmu, úplavice a snižování krevního tlaku. Pravidelná konzumace prý snižuje riziko onemocnění rakovinou. Listy se používají na bolest hlavy a kořeny na léčení horečky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.