neděle 23. prosince 2012

Tamarillo

Nyní jste si mohli v obchodech všimnout velkého přírůstku tropických plodů ovoce :-). Na přání Vám o jednom z nich přináším článek


Tamarillo

Charakteristika:

Trochu se podobá rajčeti, ale má v porovnání s ním tvrdší slupku, delší tvar a chutná sladčeji (kyseleji). Pokud ho rozkrojíte, ovane vás známá rajčatová vůně. Ačkoli botanicky patří do stejné čeledi lilkovitých, najdete ho na pultech s ovocem.
Má oválný tvar a měří průměrně sedm až osm centimetrů. Ovoce dozrává teprve po sklizni a sklízí se i se stopkou. Jeho barva se pohybuje od červené až po karmínovou a také existují druhy s naoranžovělými tóny, mající sladší chuť a obsahující malé měkké pecičky.  Slupka je trpká až velmi hořká., proto se před konzumací zpravidla loupe. Loupání usnadní krátké přelití plodů vroucí vodou, podobně jako u rajských jablek. Kyselost dužiny lze zmírnit tak, že se plody oloupou, rozkrojí, ze všech stran pocukrují a nechají přes noc v mírném chladu uležet.

Využití:

Rajčenky se konzumují oloupané nebo se po rozkrojení vydlabou lžičkou (pozor: směrem ke slupce je hořkost dužiny výraznější). Tamarillo lze také promačkat v ruce a po rozříznutí či ukrojení stopky změklou dužinu vymačkat. Vychlazená a jemně pocukrovaná dužina je výbornou snídaní. Dodává zajímavou chuť kompotům i výrazným masovým směsím.

Můžete vyzkoušet

• Čatní s tamarillem
• Kuřecí curry a tamarillem a koriandrem
• Chřest s holandskou omáčkou s přidaným tamarillem
• Tamarillo kompot
• Boeuf bourguignon – hovězí maso, červené víno, česnek, cibulka, karotka, bylinky, tamarillo
• Štrúdl s jablky a tamarillem
• Ovocný nápoj z tamarilla rozmixovaného s cukrem a vodou

Tipy a zajímavosti:

Pro svou chuť, vzhled a schopnost kombinace s ostatními plodinami mohou rajčenku jíst jak dospělí, tak děti, sportovci, kojící a těhotné matky nebo starší lidé. Obsahuje vitaminy A a C.
Nezpůsobuje problémy ani lidem, jimž nedělají dobře citrusy, papriky a další zeleniny. Tamarillo dále obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3, vlákninu. Patří k důležitým zdrojům pektinů, účinným pro zrak a obranný systém (stejně jako rajče funguje coby antioxidant).
Má málo tuků, proto se ideálně hodí k dietám a k zeštíhlovacím programům. Doporučuje se pacientům s problémy s kostmi a padáním vlasů. Redukuje cholesterol, posiluje mozek, paměť a je užitečné při vysokém krevním tlaku.
V Kolumbii a Ekvádoru se tyto plody či listy, předem zahřáté nebo osmahnuté, užívají jako obklady k léčení chřipky, na podrážděný krk, při zánětu mandlí a při angíně.
.Vnitřek plodu Tamarillo



A jeden receptík:

Exotický salát
1 karambola
1 tamarillo
1 papája
1 kiwi
2 fíky
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžičky citronové šťávy
čtvrt lžičky soli
troška bílého pepře
1 lžička zrníček zelené papriky v octě
Podle potřeby ovoce oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z papájové dužiny vytvořte kostičky nebo kuličky. Dejte do mísy. Promíchejte a přelijte zálivkou. Tu připravíte smícháním jogurtu, šťávy, pepře a lehce pomletých paprikových semínek. Salát ozdobte dle fantazie. 
tamarillo_3.jpg




Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.