Nyní jste si mohli v obchodech všimnout velkého přírůstku tropických plodů ovoce :-). Na přání Vám o jednom z nich přináším článek
Tamarillo
Charakteristika:
Trochu se podobá rajčeti, ale má v
porovnání s ním tvrdší slupku, delší tvar a chutná sladčeji (kyseleji). Pokud ho
rozkrojíte, ovane vás známá rajčatová vůně. Ačkoli botanicky patří do
stejné čeledi lilkovitých, najdete ho na pultech s ovocem.
Má oválný tvar a měří průměrně sedm až
osm centimetrů. Ovoce dozrává teprve po sklizni a sklízí se i se
stopkou. Jeho barva se pohybuje od červené až po karmínovou a také
existují druhy s naoranžovělými tóny, mající sladší chuť a obsahující
malé měkké pecičky. Slupka je trpká až velmi hořká.,
proto se před konzumací zpravidla loupe. Loupání usnadní krátké přelití
plodů vroucí vodou, podobně jako u rajských jablek. Kyselost dužiny lze
zmírnit tak, že se plody oloupou, rozkrojí, ze všech stran pocukrují
a nechají přes noc v mírném chladu uležet.Využití:
Rajčenky se konzumují oloupané nebo se po rozkrojení vydlabou lžičkou (pozor: směrem ke slupce je hořkost dužiny výraznější). Tamarillo lze také promačkat v ruce a po rozříznutí či ukrojení stopky změklou dužinu vymačkat. Vychlazená a jemně pocukrovaná dužina je výbornou snídaní. Dodává zajímavou chuť kompotům i výrazným masovým směsím.Můžete vyzkoušet
• Čatní s tamarillem• Kuřecí curry a tamarillem a koriandrem
• Chřest s holandskou omáčkou s přidaným tamarillem
• Tamarillo kompot
• Boeuf bourguignon – hovězí maso, červené víno, česnek, cibulka, karotka, bylinky, tamarillo
• Štrúdl s jablky a tamarillem
• Ovocný nápoj z tamarilla rozmixovaného s cukrem a vodou
Tipy a zajímavosti:
Pro svou chuť, vzhled a schopnost
kombinace s ostatními plodinami mohou rajčenku jíst jak dospělí, tak
děti, sportovci, kojící a těhotné matky nebo starší lidé. Obsahuje
vitaminy A a C.
Nezpůsobuje problémy ani lidem, jimž
nedělají dobře citrusy, papriky a další zeleniny. Tamarillo dále
obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3,
vlákninu. Patří k důležitým zdrojům pektinů, účinným pro zrak a obranný
systém (stejně jako rajče funguje coby antioxidant).
Má málo tuků, proto se ideálně hodí k
dietám a k zeštíhlovacím programům. Doporučuje se pacientům s problémy s
kostmi a padáním vlasů. Redukuje cholesterol, posiluje mozek, paměť a
je užitečné při vysokém krevním tlaku.
V Kolumbii a Ekvádoru se tyto plody či
listy, předem zahřáté nebo osmahnuté, užívají jako obklady k léčení
chřipky, na podrážděný krk, při zánětu mandlí a při angíně. A jeden receptík:
Exotický salát
1 karambola
1 tamarillo
1 papája
1 kiwi
2 fíky
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžičky citronové šťávy
čtvrt lžičky soli
troška bílého pepře
1 lžička zrníček zelené papriky v octě
Podle potřeby ovoce oloupejte a
nakrájejte na kolečka. Z papájové dužiny vytvořte kostičky nebo kuličky.
Dejte do mísy. Promíchejte a přelijte zálivkou. Tu připravíte smícháním
jogurtu, šťávy, pepře a lehce pomletých paprikových semínek. Salát
ozdobte dle fantazie.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.