pátek 23. listopadu 2012

Semínka/oříšky

Jak jsem již slibovala v předchozím článku mám zde článek o semínkách a oříšcích z předchozího výrobku :-)


Více se dozvíte pod čarou :-)



SEZAM

Říká se o něm, že žádná skála před ním nezůstane celá. U nás se jím zdobí pečivo. Řeč je o sezamu, dvoumilimetrovém semínku, nejstarším koření na světě, ve kterém se ukrývá velká léčivá síla. Obyvatelé východu již po staletí znají jeho léčivé schopnosti. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. 
Mezi jeho léčivé účinky patří:







  • Doplňování " esence ledvin ", její dostatek ovlivňuje kvalitu kostní tkáně (pomoc při osteoporóze), tvorbu krve (chudokrevnost), plodnost (zvýšení množství a kvality spermií). Protože podle TČM jsou vlasy "zbytkem ledvin" a uši jejich vývodem, tak dostatek "esence ledvin" ovlivňuje kvalitu vlasového porostu a sluchu.
  • Další vlastností sezamu je " zvlhčující" efekt. Znamená to, že je ho možné úspěšně použít v prevenci a léčbě zácpy způsobené suchostí a horkostí v tlustém střevě a také při léčbě suchého kašle.
  • Sezam by měl být častým doplňkem výživy u žen v menopauze, projevující se návaly horka a pocení, nespavostí, bušením srdce, slabostí?, které jsou způsobené vyčerpáním jinové (vyživující, chladivé) složky jater a ledvin.
  • U žen s předčasnou a silnou menstruací způsobenou "horkem v krvi" z oslabení "jinu" ledvin a jater může být pravidelná konzumace sezamu skvělým doplňkem další léčby.
  • Pro jeho "chladivý" účinek by ho měli konzumovat také lidé "horkokrevní" - nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám.
  • Zevně se sezamový olej užívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek.
  • Život prodlužující účinek. Podle dávných tradic čínské medicíny když dojde k vyčerpání "esence ledvin", tak lidský život je u svého konce a sezam, jak je známo esenci doplňuje?

    A jak se dívá na sezam moderní dietologie?

    Obsahuje tyto nejdůležitější látky : 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16% sacharidů                       a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny. Minerální složení ukazuje na sezam jako skvělou multiminerální potravinu (složení na 100g) :  vápník - 500 až 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.
    Toto složení ho předurčuje k prevenci a léčbě mnohých nemocí například:
  • Vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám.
  • Pro vysoký obsah železa je vhodný pro ženy a při chudokrevnosti.
  • Vysoký obsah vitaminů skupiny B a hořčíku s fosforem z něho dělají lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující.
  • Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév.
  • Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus.
  • Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.
  • Sezamové mléko může nahradit mléko kravské u lidí s nesnášenlivostí laktózy.

    Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.

  • LEN

    Pro farmaceutické účely se využívá semeno, které se po vymlácení,
    v době plné zralosti, kdy v tobolkách chrastí, ještě dosušuje ve stínu
    při teplotě do 40 C.

    Lněné semeno, v řadě zemí používané dosud jako droga pod
    názvem Semen líni, obsahuje 30 až 40 % vysýchavého oleje, který
    je oficinální i v našem lékopisu . Kromě toho
    se rozsáhle využívá v technické a průmyslové praxi. Obsahuje především
    nen asycené kyseliny, hlavně linolovou (60 %), linolenovou
    (20 %), dále olejovou, erukovou a jiné. Dále o bsahuje farmaceuticky
    významný sliz, který je pouze v buňkách osemení a jehož obsah činí
    průměrně 3 - 6 % . Dále je v semenech asi 20 % bí lkovin a více než
    I % kyanových glykosidů, z nichž nejvýznamněj ší je linamarin.
    Enzymatickým rozkladem těchto glykosidů se odštěpuje jedovatý
    kyanovodík .

    Lněný olej je čirý, žlutý, má charakteristický zápach, na vzduch u
    se brzy barví žlutohnědě a houstne. Používá se zejména v dermatologii
    jako součást různých mazání, izolované estery kyseliny linolové
    a linolenové jsou složkou vitamínu F a uplatňují se v léčebné kosmetice,
    např“.. Lněný olej tvoří také složk u oficinálního léčivého draselného mýdla a společně
    s ním je součástí d raselného lihu. Smíchaný s vápennou vodou
    se lněný olej dříve používal v lidovém léčitelství k léčbě spálenin.
    Většina lněného oleje se však používá k různým technickým účel ům,
    z nichž nejvýznamnější je výroba fermeže, linolea, lakll, tiskařské
    černi, tmelů a impregnačních hmot. Pokrutiny, zbylé po vylisování
    semen, se dříve používaly k přípravě kataplazmat se změkčujícím
    a protizánětlivým účin kem ; dnes se zhodnocují p('edevším jako
    krmivo.

    Lněná semena se hojně využívají především jako osvědčený prostředek
    proti zácpě, dále při zánětech močových cest, při zánětech
    průdušek a střevních katarech. Projímavé účinky jsou způsobeny
    především zvětšením střevního obsahu nabobtnalým slizem, obsaženým
    v osemení. Tím dochází reflexně ke zrychlení peristaltiky,
    přičemž sliz působí příznivě na střevní sliznici . Na projímavých
    účincích se přitom podílí i v semeni obsažený olej.
    K vnitřnímu použití se při zácpě mohou užívat buď celá nebo
    hrubě rozmělněná semena smíchaná s mlékem nebo vodou, častěji
    se připravuje macerační odvar nebo macerát ze dvou lžiček semen,
    která se přelijí sklenicí studené vody, nechají se několik hodin nabobtnat a přecedí. Prášek ze semen smíchaný s teplou vodou na kaši a přiložený přes plátno na vředy urychluje jejich hojení (tzv . zrání nežitů ) .


    DÝŇOVÁ SEMENA

    Tykev obecná (Cucurbita pepo) je jednoletá rostlina s velkými žlutými květy z čeledi tykvovitých. Patří svým druhem mezi dýně, melouny a okurky. Plodem je velká bobule někdy až 60 kg těžká. Tykve a dýně byly velkou ozdobou už na dvoře Ludvíka XIV. Pocházejí z Indie, ale dnes jsou rozšířeny po celém světě.

    Semena dýně se již odedávna používaly v lidovém léčitelství proti střevním cizopasníkům. Semena dýní obsahují dosud neprozkoumanou látku, která snižuje přilnavost (lepivost) těla tasemnice a pomáhá ji vypuzovat z těla ven.

    Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže, a při nemocech žaludku a střev. 

    Co dýňová semínka obsahují:
    Dýňová semínka obsahují nenasycené mastné kyseliny – zejména omega-3. Jsou vhodným zdrojem vitamínu A, E a kyseliny listové. Obsahují řadu minerálů: zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík…
    Fytosteroly - nebo-li rostlinné estrogeny obsažené v dýňových semínkách, které brání rozvoji nádorů a snižují negativní účinky xenoestrogenů (umělých hormonů).

    Vědci v USA a Polsku objevili před několika lety v dýňových semenech chemické látky, jež snad dokáží blokovat rakovinné procesy.

    Dýňová semínka se doporučují:

    - při onemocnění prostaty a kožních problémech.
    - příznivě působí na obnovení vitality při únavě
    - pozitivně ovlivňují trávicí trakt

    - povzbuzují krevní oběh

    - pomáhají růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživují nehtové lůžko (zvláště pak dýňový olej aplikovaný zevně)
    - podporují pružnost kůže a přispívají k její regeneraci. Působí blahodárně při výskytu některých typů ekzémů.

    Nákup a skladování:
    Nejčastěji se kupují loupaná semínka, která mají zelenou barvu a dají se sehnat i v BIO kvalitě, nebo pak pražená a solená semínka jako pochutina k pivu či vínu. Nejlepší ale je, semínka si krátce opražit na suché pánvi vždy čerstvé a pokapat je sojovou omáčkou, nebo je posypat špetkou soli už na začátku pražení. Takto upravené jsou skvělou náhražkou nezdravých chipsů, nebo jimi můžete posypat jakékoliv naslano připravené jídlo.
    Někdy se prodávají ve slupce - mají delší skladovatelnost ale jsou hůře k sehnání. Nejlepší je nasušit si vlastní semínka a za dlouhých zimních večerů je vyloupávat. Ze semínek, které nestihneme vyloupat si můžeme uvařit léčivý čaj.
    Dobře rozžvýkaná semínka jsou lehce stravitelná a mají jemnou ořechovou chuť. Pokud je chcete používat jako lék, měli byste je jíst pravidelně. Stačí menší množství, tak hrstičku denně.

    Dýňová semínka můžete zkusit přidat do polévky, do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, do chleba….

    OLEJ Z DÝŇOVÝCH SEMEN

    Olej získaný ze semen dýně má celou řadu vynikajících vlastností.

    Ze všech rostlinných olejů má nejvyšší obsah organicky vázaného zinku.

    Složení: mimo minerálních látek a stopových prvků obsahuje esenciální mastné kyseliny, steroly, antioxidanty, fosfolipidy, vitamín A, E, koenzym Q….
    Je velmi ceněn pro své mimořádné vlastnosti. Hojí a obnovuje nemocné tkáně, působí hojivě v trávicím ústrojí.
    Vlastnosti: obnovuje a stabilizuje membrány buněk jater, jejich funkci, zamezuje vzniku cirhózy;
    - má mírně projímavé účinky při zácpě
    - působí proti padání vlasů, při lámavosti nehtů a proti demineralizaci organismu
    - Francouzští stomatologové jej doporučují v prevenci proti zubnímu kazu (je doporučován při kazivosti zubů jako zubní olej).
    - je velmi účinný proti všem parazitům v trávicím ústrojí
    - má příznivé účinky na činnost ledvin, je močopudný
    - pomáhá při virózách a nachlazení - kvůli velkému množství zinku podporuje vylučování hlenu
    - má kladný vliv na činnost prostaty, zamezuje vzniku adenomu (používá se preventivně proti potížím s prostatou)
    - normalizuje tukovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje tak rozvoj arteriosklerózy
    - má protizánětlivé účinky
    - urychluje regeneraci tkání při ekzému, psoriáze (lupénce) a dermatitidě

    dále významně zlepšuje stav při:
    • hepatitidě
    • tukové dystrofii jater
    • cholecystocholangitidě
    • diskinezi žlučových cest
    • gastritidě
    • vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku
    • kolitidě
    • enterokolitidě
    • při hyperplazii prostaty
    • arterioskleróze
    • prostatitidě, erozi děložního čípku
    • herpesu
    • při chemických a termálních popáleninách (zevně)

    Je vhodný pro kosmetickou péči o kůži (teplé masky).


    Užívání: pro prevenci stačí 1 čajová lžička 2x denně. Pro léčebné účely se doporučuje pro dospělé 1-2 polévkové lžíce a pro děti 1-2 čajové lžičky denně.
    Použití:
    Dýňový olej je vhodný k použití v syrové stravě do salátů, polévek či jakéhokoliv pokrmu. Můžete jej použít i v kombinaci s jiným olejem, pokud je jeho chuť na Vás příliš silná. Olej je možné přidávat do tepelně neupravených pokrmů, pokud někdo těžce olej polyká ze lžíce.

    Masáž dýňovým olejem přispívá k obnově buněk v kůži. Je výborný jako základ vlasových zábalů proti padání vlasů a k ošetření namáhaných a poškozených vlasů i nehtů.

    Vedlejší účinky: nejsou známy
    Skladování: Na chladném a tmavém místě.

    Raději vždy kupujte přírodní, ekologicky čistý BIO dýňový olej s přirozenou vůní a chutí. 

    MANDLE

    SLADKÉ MANDLE

    Mandloň obecná Amygdalus communis z rodu dvouděložných rostlin z čeledi růžovitých je strom blízce příbuzný s broskvoní, patřící mezi skořápkaté ovoce, stejně jako lískové oříšky a vlašské ořechy. Má načervenalé větvičky, které jsou na jaře obsypané nádhernými bílorůžovými květy, s listy podobnými vrbě. Plodem je peckovice s ochmýřeným kožovitým oplodím, pod nímž je tvrdá dírkovaná pecka, kryjící jádro - mandli. Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovou hodnotu a kulinářské vlastnosti jsou jedinečnou potravinou se širokým uplatněním.

    Pochází ze starověké Mezopotánie a Číny. Z roku 1846 je u nás písemná zmínka o nařízení panovnice Marie Terezie vysazovat mandle. Kromě sladkých mandlí existují i hořké typy. Ty se v kuchyni nepoužívají, protože obsahují glykosid amygdalin, při jehož rozkladu vodou, respektive slinami, dochází k uvolňování jedovatého kyanovodíku. Hořké mandle se uplatňují spíše ve farmaceutickém průmyslu. Naši předkové je používali na přípravu vody, která uvolňuje křeče průdušek. 

    Sladké mandle se vyvinuly zřejmě z hořkých mandlí. I ony obsahují glykosid amygdalin, ale jen v minimálním množství.

    Proč bychom měli mandle častěji zařadit do stravy:
    sladké mandle obsahují kolem 50% tuku (34,1% mononenasycené a 11% polynenasycené), 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí dále najdeme 260 mg vápníku, 296 mg hořčíku, 732 mg draslíku, 4 mg železa, 520 mg fosforu, dále pak vitamíny skupiny B a velké množství vit. E – 24 mg , což je 350% denní potřeby! Mandle vynikají svým vysokým obsahem hořčíku, díky němuž působí jejich pravidelné užívání jako uklidňující prostředek.

    Pravidelná konzumace mandlí se doporučuje zejména při těchto stavech:
    • měly by je pravidelně konzumovat těhotné a kojící matky, protože obsahují důležité látky pro vývoj plodu a kojence; Mandlové mléko podporuje tvorbu mateřského mléka
    • mandle jsou výborným preventivním prostředkem proti rakovině
    • hořčík, vápník a další prvky v nich obsažené podporují růst vlasů, nehtů zpevňují kosti a zubní sklovinu, působí proti degenerativním změnám kloubů…
    • jsou vhodným lékem na osteoporózu a demineralizaci kostí
    • mandle jsou dobrým zdrojem energie pro diabetiky
    • pozitivní účinek na srdce a cévy
    • navzdory tomu, že obsahují vysoké procento tuků, stejně jako vlašské ořechy snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi
    • posilují imunitní systém organismu
    • zlepšují průběh akné
    • posilují nervovou soustavu, pomáhají lépe překonat stres, deprese a únavu.

    Někteří odborníci tvrdí, že duševní svěžest až do pozdního stáří nám zaručí již konzumace osmi mandlí denně. Samozřejmě je důležité každou mandli alespoň 50x rozžvýknout. (a k tomu pravidelně cvičit)
    Starší lidé, kteří nemohu mandle rozkousat, mohou pít mandlové mléko.
    Mandlovým mlékem je vhodné nahradit kravské mléko nebo jeho sušenou formu při novorozeneckém průjmu, střevních potížích, nadýmání a jiných trávících problémech. Při těchto potížích by měla kravské mléko vyloučit samozřejmě i kojící matka. (kravské mléko jde mimo jiné nahradit rýžovým, či obilným mlékem)
    V kojeneckém období a v období růstu:
    Mandlové mléko je osvěžující nápoj bohatý na kalorie a živiny. Je pro děti vhodnější než většina nealkoholických nápojů, které běžně pijí. Prospívá především psychicky labilním dětem s poruchami koncentrace, protože obsahuje vysoké množství kyselin linoleové a fosforu, jenž zvyšují duševní výkonnost.
    Mandlové mléko
    Pro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně projímavé účinky
    Recept: 25 dkg mandlí spaříme, oloupeme, osušíme. Poté je rozdrtíme nebo nastrouháme a přelijeme 1 litrem vlažné převařené vody a šťávu z půlky citronu. Necháme několik hodin ustát v chladném prostředí. Přecedíme. Před zcezením můžeme hmotu rozmixovat v mixéru. Místo citrónu můžete zkusit přidat skořici nebo med.

    V jaké formě je nejvhodnější je nakupovat a skladovat:
    Mandle se prodávají většinou v hnědé slupce nebo loupané, strouhané na plátky, pražené solené i uzené, vzácně i ve dřevěné skořápce. Pro léčebné účely ale kupujeme vždy mandle celé, v hnědé slupce. Ta je pro někoho hůře stravitelná, proto se doporučuje mandle krátce spařit a oloupat, nebo je nechat přes noc opláchnuté a namočené v malém množství čisté vody a druhý den je oloupat. (Neměli bychom zapomínat, že cenné látky se částečně vyluhují do vody, proto ji nevylijeme, ale použijeme při vaření.)

    Jak mandle upravovat v kuchyni:

    V kuchyni již po staletí dodávají mandle svou křupavost, zvláštní aroma a příchuť nevšedním pokrmům a sladkým pochoutkám. Mandle se uplatňují nejen v moučnících, ale našly široké uplatnění i v teplé kuchyni (např. mandlová krémová polévka, citrónové kuře s mandlemi, pstruzi na mandlích aj.). Mandle oloupeme ponořením na několik minut do vařící vody. Vodu slijeme, mandle lehce sloupneme a osušíme. Takto oloupané mandle můžeme ve vyhřáté troubě opražit. Často se používají "mandlové hoblinky", jak čerstvé tak pražené. Připravíme je z oloupaných mandlí nakrájením na tenké proužky nebo je takto upravené někdy i koupíme v obchodě.

    Nastrouhané nebo pomleté mandle smíchané s medem a vodu můžeme použít jako náplň do celozrnných koláčů. Mandle se přidávají do ovocných i zeleninových salátů, omáček, různých náplní, musli, pudinků a do cukroví. Nasekané zpařené a oloupané mandle zkuste přidat do uvařené rýže.

    Mandlové máslo

    oloupané mandle, které můžeme předtím opražit v troubě mixujeme na sucho tak dlouho až vznikne hustá hmota – máslo (někdy je potřeba přidat trochu vody nebo čaje Bancha, aby se mixér nezadřel). Slouží jako základ krémů, polev nebo omáček. Smícháním mandlového másla, javorového sirupu a sušeného sojového mléka vznikne marcipán.


    Mandlová polévka

    4 ks cibule, 1/2-1 hr loupaných mandlí, 1 kostka zeleninového bujónu wurzl, olej, 4 hr vody, zelená nať. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme mandle a wurzl. Zalijeme vodou, vaříme 30 minut. Polévku mixujeme 5-10 minut do hladka. Zdobíme zelenou natí (celer, petržel).

    OLEJ ZE SLADKÝCH MANDLÍ - olej starých Řeků a Římanů

    Velmi příznivé účinky byly při používání tohoto oleje zjištěny při různých kožních onemocněních (ekzémy, furunkuly) a při poranění kůže. Pro šetrné účinky se doporučuje rovněž jako projímadlo, neboť nezpůsobuje podráždění střev.
    Obsahuje vitamíny sk. B, E, F, z minerálů především hořčík, draslík, vápník, aj.
    - Používá se jen tak 1-3 lžičky denně nebo na ochucení zeleninových salátů i při přípravě dalších pokrmů dle fantazie. Neměl by se tepelně upravovat.

    Použití v  kosmetice:
    Mandlový olej se řadí mezi nejcennější rostlinné oleje. Pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání ji a pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání. Zklidňuje podrážděnou dětskou pokožku, je vhodný pro miminka od prvních dnů po narození. Je účinný při ošetřování hrubé kůže a popálenin, zlepšuje akné lupénku a ekzémy. Výborně regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením. Mandlový olej patří k nejpoužívanějším při aromaterapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů.

    PINIOVÉ OŘÍŠKY


    PINIOVÉ OŘÍŠKY – na nervy a mozek

    Jsou malou raritou mezi ořechy, protože to jsou vlastně semínka borovice. Borovice pinie Pinus pinea roste okolo Středozemního moře, má velké vejčité šištice, které ukrývají hnědá semínka. Jádro uvnitř je bílé a nazývá se piňoli nebo také piniové oříšky.
    Pínie obsahují kvalitní bílkoviny (11,6%) hodně vitamínu B1 (1,24 mg/100g) a hodně železa (3,06 mg/100g). Obsah tuku ve 100g – 61g.
     Jsou ze semínek nejlépe stravitelné. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, má blahodárný vliv na naše cévy a srdce. Posilují nervový systém, plíce a pohlavní orgány. Zlepšují průchodnost střev a mají mírně projímavé účinky. Působí proti suchému kašli. Jsou vhodným lékem na anémii a poruchy nervové soustavy, stavy úzkosti), při nadměrném stresu, při vyšší duševní zátěži (např. u studentů).

    Používají se k přípravě "pesto sauce", masitých nádivek nebo se jimi zdobí hotové pokrmy.
    Mají velký obsah bílkovin, jsou mírně sladká a mají příjemnou pryskyřičnou chuť.
    Hodí se do omáček, moučníků, salátů a rýžových jídel a např. štrůdlu dávají velmi zajímavou chuť.

    Je důležité je pořádně rozžvýkat a nesníst celý sáček najednou.

    Bylinkové těstoviny
    2 svazky bazalky, 2 stroužky česneku, 2 pl oleje, 1 tofu natural, sůl, 50g pinií, 400g celozrnných špaget.
    V osolené vodě vaříme tofu, česnek a lístky bazalky 15 minut. Pak přidáme olej a vše rozmixujeme. Zvlášť uvaříme špagety. Na talíř servírujeme špagety polité bazalkovou omáčkou a posypané piniemi.



    ZDROJE:
    www.slunecnice-cb.cz
    http://www.doktorka.cz/

    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Mockrát děkuji za komentář :-).
    Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
    Děkuji za pochopení :-)
    M.