sobota 13. října 2012

Javorový sirup

Dnes Vám přináším něco málo o JAVOROVÉM SIRUPU:

Javorový sirup je přírodní sladidlo získávané nejčastěji z mízy javoru cukrového (ovšem je možné ho vyrábět i z mízy jiných javorů). Z javorů se dá získat na jaře jejich navrtáním a zachycováním vytékající šťávy. Ta je pak následně zahušťována zahřátím. Prakticky veškerá výroba javorového sirupu probíhá v Severní Americe, kde je využívání javorového sirupu součástí kulturní tradice.
 
 

Složení javorového sirupu

Šťáva čerpaná z javorů obsahuje kromě vody sacharidy (90 procent sacharózy a 10 procent hexózy, fruktózy a glukózy), minerály (např. vápník, hořčík, zinek a železo), menší množství vitaminů (např. riboflavin - B2) a organické kyseliny. K získání šťávy napomáhá vhodné místní klima. Přes den se teploty vyhoupnou nad nulu a míza stoupá do větví, přes noc tam zmrzne a druhý den opět roztaje. Jen tak se dostává ve větší míře do kmene a může se tu odčerpávat. V podobném koloběhu cirkuluje javorová šťáva několik týdnů.


Javorový sirup lze v podstatě použít všude tam, kde cukr bílý. Záleží jen na fantazii a chuti. Své nezastupitelné místo má např. na palačinkách, omeletách, lívancích či ovocných knedlících. S jeho pomocí však vytvoříte i nebývale chutné zmrzlinové poháry a dezerty. Pokud jste zvyklí přidávat si do bílého jogurtu trochu cukru, nahraďte ho pár kapkami javorového sirupu a dostanete novou, zajímavou, skvěle chutnající příchuť. Javorový sirup lze použít i na vaření a pečení. Zkrátka do vaší oblíbené buchty místo cukru přidáte javorový sirup. Poměr mezi nimi lze stanovit tak, že tři díly sirupu odpovídají zhruba čtyřem dílům cukru. Není problém vyhledat na internetu či v moderních kuchařkách chutné, ale stoprocentně zdravé sladké pokrmy. Mnohé vyrobené pouze z kvalitních bio potravin. Pořizovací cena javorového sirupu je poněkud vyšší, jak tomu u zdravých věcí většinou bývá, nota bene pokud jsou ještě v bio kvalitě. Je to dáno také tím, že na jednu láhev javorového sirupu je potřeba velké množství javorové mízy. Avšak nejen z hlediska zdravotního, ale i chuťového musíte dát za pravdu, že se vyplatí si připlatit. Navíc pořizovací cena není nějak horentně vysoká. Jen je třeba si dát pozor na to, abyste si pořídili ten správný typ. Podle barvy se totiž rozlišují javorové sirupy určené na vaření a pečení od těch, které jsou zaměřeny na dochucování pokrmů. Sehnat javorový sirup dnes není nijak zvlášť namáhavé, běžně jsou k mání v obchodech s potravinami anebo v obchodech zaměřených na zdravou výživu. Javorový sirup k nám přišel z Kanady a USA, kde v některých oblastech (jako u nás med) byl hlavním sladidlem. Vyrábí se z javoru cukernatého, ale pokud máte chuť a odvahu, můžete si ho vyrobit i v našich zeměpisných šířkách podomácku sami. Stačí k tomu mít jakýkoli typ javoru. Míza se totiž dá získat ze všech. Nečekejte ale, že je to hračka. Vlastní výroba javorového sirupu je jen pro opravdové „domácí kutily a hospodyňky“. Pokud dnes a denně někam spěcháte, stále jste ve shonu, těžko si uděláte čas na tak složitou proceduru, jako je výroba javorového sirupu. Nejjednodušší je si ho prostě koupit.. Některé studie poukazují i na jeho blahodárné účinky v prevenci rakoviny. Zkrátka používáním javorového sirupu rozhodně neprohloupíte.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.