Papája
Včera jsem v obchodě zahlédla slevněnou Papáju, vůbec jsem neváhala a letěla do košíku, chtěla jsem ji vždy, když jsem jí viděla zkusit, ale nechtělo se mi za ní dávat 44 kč.
Musím ale říci, že jsem si její chuť představovala trošku lépe, je taková nevýrazná, lepší je sušená.
Trošičku mě zklamala, ale určitě to může být také tím, že sem dovážené Papáji, jsou brzy sklízené, takže nemají šanci dozrát, určitě bude chutnat Papája jinak u nás, než tam kde roste. Třeba jsem jen šáhla po špatném kusu. Ale zase co se týče účinků, tak to je úplná bomba :-)
Čtěte dále :-)
Papája obsahuje 89 % vody, což je přibližně stejné množství jako
v melounu (92 %). Proto jí někteří lidé říkají tropický meloun. To je
však zavádějící, protože tyto dva druhy ovoce patří do různých
botanických čeledí a mají zcela odlišné vlastnosti.
Obsahuje překvapivě vysoké množství vitamínů,
protože 100 g její dužiny tělu dodá až 103 % DDD vitamínu C a 18 % DDD
vitamínu A pro dospělého člověka. Vitaminy skupiny B se v ní nacházejí
jen v malém množství s výjimkou kyseliny listové. Je to stejně jako v
mangu nebo ve fejchoi, které jsou na tyto látky ze všech ovocných druhů
nejbohatší. Z minerálů má papája nejvíce draslíku. Dále obsahuje vápník,
hořčík, fosfor a železo. Pektin (rozpustná vláknina) tvoří 1,8 %.
Papain
je podobně jako pepsin v žaludečních šťávách proteolytický enzym
(rozpouští proteiny). Jeho hlavním zdrojem jsou listy a nezralé plody
stromu papáje. Ve zralém ovoci je obsah papainu podstatně nižší.
Papája je lehce stravitelná a usnadňuje trávení.
Papája
se doporučuje při všech trávicích těžkostech a stavech způsobených
zánětem sliznice žaludku. Pomáhá neutralizovat žaludeční kyselinu, je
užitečná při žaludečních a dvanácterníkových vředech, hiátové kýle a
pyróze (pálení žáhy).
Papája je cenná pro nízký obsah tuků a
celkový příznivý vliv na trávicí procesy. Doporučuje se při chronické
žlučníková dyspepsie a chronickém zánětu slinivky břišní.
Protože
má na sliznici trávicího traktu změkčující a antiseptický účinek, je
vhodnou potravinou při léčbě všech druhů organických poruch žaludku a
střev (infekce, onemocnění s tvorbou vředů), jakož i funkčních poruch
(např. dráždivý tračník).
Výzkumy prováděné v Japonsku ukazují,
že nedozrálé plody mají bakteriostatické vlastnosti. Díky nim se lze
konzumací papáji bránit proti pomnožení mnohých mikroorganismů, které
vyvolávají střevní infekce. Z tohoto důvodu se papája doporučuje i při
infekčním průjmu.
Míza z papáje a v menší míře i dužina účinně působí proti hlístům, červům, ale hlavně proti tasemnici.
Papája
je díky vysokému obsahu provitaminu A vhodná jako součást diety při
kožních onemocněních, jako jsou ekzémy, trudovina a akné.
Nejlepší
je jíst papáju, když je čerstvá. Plody prodávané mimo tropické oblasti
se kvůli transportu sbírají zelené, čímž ztrácejí na kvalitě a chuti.
Papáju je nejlépe jíst k snídani či po jídle jako zákusek nebo ji
smíchat s hlávkovým salátem a pokapat citronovou šťávou.
Papája
se používá do nealkoholických nápojů, koktejlů a zmrzliny. Také se z ní
vyrábí džem, který je velmi oblíbený v amerických tropech. Konzervovanou
papáju lze mít k dispozici po celý rok a ve všech částech světa. Jelikož
je papája lehce stravitelná a obsahuje velké množství vitaminů,
s oblibou se v tropech jí k snídani. Koktejl z papáje je jednou
z nejpříjemnějších forem, jak se dá toto ovoce konzumovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mockrát děkuji za komentář :-).
Na všechny dotazy odpovídám na svůj blog :-)ihned pod případný dotaz :-).
Děkuji za pochopení :-)
M.